Szabó Miklós

Születési hely:
Kiskunlacháza
Pest vármegye
Születési idő
Lakóhely
Kiskunlacháza
Pest vármegye
Foglalkozás(ok)
műszaki ellenőr
Életrajzi megjegyzés

Értelmiségi családból származott, apja körorvos volt. 1949-ben barátjával együtt megpróbált átszökni Jugoszláviába, de a határon őrizetbe vették őket. A pécsi fiatalkorúak bírósága emiatt dorgálással sújtotta. 1950-ben magánúton érettségizett. Fizikai munkásként több helyen dolgozott, majd 1951 novemberében a Csepel Autógyárban helyezkedett el mint műszaki ellenőr.

Őrizetbevétel ideje
Terhére rótt cselekmény

A második világháború során hozzákerült kézigránátokat és lőszert nem szolgáltatta be, hanem lakásán rejtegette. Már 1947-ben tervbe vette egy államellenes szervezkedés létrehozását. 1949 márciusában Szántai László felkérésére - aki ekkor egy ellenállási csoportot vezetett Dunavarsányban - elvállalta, hogy létrehozza e csoport kiskunlacházi fegyveres szervezetét. A szervezet vezetését idővel átadta Ráth Gedeonnak. A szervezkedés célja a zavarkeltés (pl. rendőrőrsök megtámadása), s háború esetén a benyomuló amerikai csapatok támogatása volt. 1951 júniusában hasonló céllal egy újabb szervezkedést hozott létre Pék Károllyal együtt. Politikai és katonai jellegű adatokat gyűjtöttek, amiket Nyugatra akartak juttatni, röpcédulákat készítettek és terjesztettek, a beszervezetteket katonai elméleti kiképzésben részesítették.

A cselekmény helyszíne(i)
Kiskunlacháza
Pest vármegye
A cselekmény minősítése(i)
népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés kezdeményezésének és vezetésének bűntette
folytatólagosan elkövetett kémkedés bűntette
lőfegyver rejtegetésének bűntette
lőszerrejtegetés bűntette
robbanóanyag jogosulatlan birtokban tartásával elkövetett bűntett
Büntetőintézkedés

1953. január 6-án a Szabó Miklóssal és társaival szemben indított büntetőper I. rendű vádlottjaként jogerősen összbüntetésül halálra ítélték.

A büntetőper megnevezése
Elhalálozás ideje
Elhalálozás helye
Elhalálozás oka
Kivégzés
Temetés helye
Halotti anyakönyvi bejegyzés száma
Budapest X. 431/1953
Felhasznált forrás(ok)
HU ÁBTL 2.1. X/36
HU ÁBTL 2.2.1. I/9. 8/17.
HU ÁBTL 3.1.9. V-112524
HU ÁBTL 3.1.9. V-166931/2