Babolcsai István

Születési hely:
Balatonkenese
Veszprém vármegye
Születési idő
Lakóhely
Székesfehérvár
Fejér vármegye
Foglalkozás(ok)
kőműves
kazánfűtő
Életrajzi megjegyzés

Hat elemi iskolát végzett. 1945 után különböző helyeken, többnyire mint kőműves dolgozott, időnként alkalmi munkákból élt. Különféle bűncselekmények miatt 18 alkalommal, ebből 1945 után nyolc alkalommal volt büntetve. A forradalom kitörésekor a székesfehérvári szovjet katonai parancsnokságon volt kazánfűtő.

Őrizetbevétel ideje
Terhére rótt cselekmény

1956. november 4-én csatlakozott Székesfehérváron a Vas utcai laktanyában gyülekező civil és egyenruhás személyekhez. Marton László rendőralhadnagy az addig szervezetlen csoportosulást két részre osztotta, az egyik élére Babolcsait nevezte ki. Vezetése alatt a csoport fegyvereket és ruhaneműt szerzett, majd cca. 50 fő fegyveressel a Vadásztölténygyárba mentek a szovjetek ellen harcoló munkások megsegítésére. A gyárban töltötték az éjszakát, őrséget is állítottak. November 5-én parancsot adott az öreghegyi rádióállomás elfoglalására, ahová az egységét „biztosított harci menetben” vezette fel. Útközben betértek a környéken lévő házakba, ahol szovjet katonákat és volt államvédelmi beosztottakat kerestek. Védelmi állást építtetett ki az elfoglalt rádióállomás körül a szovjet csapatok ellen, néhány társával a Vadásztölténygyár felrobbantását is tervezték. Amikor két járőröző szovjet katona megközelítette az öreghegyi állásaikat, először tűzparancsot adott ki, majd az elfogásukra utasította a társait, a katonáknak azonban sikerült elmenekülniük. A közeledő szovjet csapatokkal azonban már nem vették fel a harcot, a csoport tagjai korábban szétszéledtek.

A cselekmény helyszíne(i)
Székesfehérvár
Fejér vármegye
A cselekmény minősítése(i)
a népi demokratikus államrend megdöntésére irányuló szervezkedés vezetésének bűntette
felbujtói minőségben elkövetett gyilkosság bűntettének kísérlete
Büntetőintézkedés

1958. március 3-án a Marton Istvánnal és társaival szemben indított büntetőper II. rendű vádlottjaként jogerősen halálra ítélték.

A büntetőper megnevezése
Elhalálozás ideje
Elhalálozás helye
Elhalálozás oka
Kivégzés
Temetés helye
Halotti anyakönyvi bejegyzés száma
Budapest, X. 305/1958
Felhasznált forrás(ok)
HU ÁBTL 3.1.9. V-142509
HU ÁBTL III. 9.2. – VII. tétel – sz. n. – Elítéltek létszáma
HU HIM HL - XI.22.a - 00703/1957