Dyékiss György

Névváltozat(ok)
Diyékiss György
Diyékis György
Gyékis György
Gyékics György
Születési hely:
Budapest
Születési idő
Lakóhely
Budapest XIII.
Foglalkozás(ok)
kereskedő
Életrajzi megjegyzés

Elektromos felső ipariskolát végzett. 1940-től a felesége nevén futó vas-, fém- és gépkereskedelmi vállalkozást vezette. 1945 elején felvették a HM Katonapolitikai Osztályra, innen azonban hamarosan kilépett. A kereskedéssel párhuzamosan Kemeneczky Miklóssal egy új gramofon-készüléket állított össze, ennek piacra dobásával is foglalkozott.

Anyagilag támogatta a Magyar Szabadság Pártot és a Független Magyar Demokrata Pártot. Kapcsolatban állt Sulyok Dezsővel és Ney Károllyal, a Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetség egykori vezetőjével.

Őrizetbevétel ideje
Terhére rótt cselekmény

Gál Gyula főhadnagy, a HM Katonapolitikai Csoportfőnökség egyik beosztottja Strumberger László kérésére 1948 decemberében elvállalta, hogy adatokat közöl a katonai hírszerzés és elhárítás szervezetére, a beosztottak névjegyzékére és azok munkakörére vonatkozóan. Ezeket az információkat Dyékiss Strumbergerrel együtt – külföldre szökésük után – az 1947-ben Nyugatra menekült Kruchina Viktor ezredes, valamint az angol titkosszolgálat részére akarta eljuttatni.

A cselekmény helyszíne(i)
Budapest
A cselekmény minősítése(i)
hűtlenség bűntette
Büntetőintézkedés

1950. szeptember 6-án a Gál Gyulával és társaival szemben indított büntetőper III. rendű vádlottjaként jogerősen 6 évi fegyházra ítélték.

A büntetőper megnevezése
Elhalálozás ideje
Elhalálozás helye
Elhalálozás oka
Tisztázatlan
Temetés helye
Halotti anyakönyvi bejegyzés száma
Jelenleg nem ismert.
Megjegyzés
Büntetésének letöltése közben hunyt el a váci rabkórházban.
Felhasznált forrás(ok)
HU ÁBTL 2.1. X/36
HU ÁBTL 2.1. X/34/3/a
HU ÁBTL 3.1.9. V-90024